Forskjell mellom versjoner av «Teerenpeli»

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
(Tapninger)
(Beliggenhet)
Linje 36: Linje 36:
  
 
== Beliggenhet ==
 
== Beliggenhet ==
[[Teerenpeli]] ligger i Lathi i [[Finland]], og er Finlands eneste whiskydestilleri. For tiden er dette også verdens nordligste destilleri i produksjon, da Lathi ligger lenger nord enn Gavle, hvor [[Mackmyra]] ligger.
+
[[Teerenpeli]] ligger i Lathi i [[Finland]], og er Finlands eneste whiskydestilleri. For tiden er dette også verdens nordligste destilleri i produksjon, da Lathi ligger lenger nord enn Gävle, hvor [[Mackmyra]] ligger.
  
 
== Historie ==
 
== Historie ==

Revisjonen fra 14. aug. 2008 kl. 06:30

Teerenpeli
Finsk maltwhisky!
Beliggenhet: Lathi i Finland!
Grunnlagt: August 2002
Status: Operativt
Har besøkssenter: Ja, entre 10 €
Vannkilde: Ukjent, annet enn at det er finsk vann!
Årlig kapasitet: 15.000 liter pr år
Standardtapning: Teerenpeli Single Malt
Alder: 3, 4 og 5 år
Alkoholprosent: 40 %
Polets varenr.: tapninger tilgjengelig i Norge Ingen tapninger tilgjengelig i Norge


Beliggenhet

Teerenpeli ligger i Lathi i Finland, og er Finlands eneste whiskydestilleri. For tiden er dette også verdens nordligste destilleri i produksjon, da Lathi ligger lenger nord enn Gävle, hvor Mackmyra ligger.

Historie

Teerenpeli er foruten et maltwhiskydestilleri også et mikrobryggeri som lager ca 10 ølsorter og 2 cidertyper. Den ene cidertypen er dessuten basert på tyttebær, så bare fargen er en opplevelse i seg selv. De har drevet som mikrobryggeri siden 1995, og har fått flere priser for sitt øl.

Maltwhiskydestilleriet ble åpnet i august 2002 i forbindelse med byggingen av nytt bryggeri. Tapninger fra august 2002 er derfor de tidligste som finnes.

Bryggeriet driver i tillegg til destilleriet en rekke resturanter / puber i Finland. Foruten i Lathi finnes en Teerenpeli pub i Helsingfors.

Teerenpeli betyr orrhaneleik på norsk. Navnet har derfor «røtter» i whiskyindustrien med sin likhet med whiskynavn som Famous Grouse. Det er ingen forbindelse mellom disse.

Det går også rykter om at de tidligere også importerte whisky, som ble finished eller ACE'et i Finland. Det finnes dog ingen ytterligere info om dette.

Destillerikarakter

Vannkilden er ikke spesifisert, annet enn at det understrekes at det er lokalt finsk vann. Det finnes for få tapninger til at det er etablert noen destillerikarakter. Potensialet virker dog bra basert på de tapningene som er sluppet så langt.

Tapninger

Whisky fra Teerenpeli.

Det finnes tre offisielle tapninger tilgjengelig. Disse er:

Pga lav produksjon er beklageligvis whiskyen vanskelig å få tak i. Det som finnes av 5 åringen for øyeblikket, er kun å få hos Alko (det finske polet) i Finland. Pub/Resturantene med samme navn er allerede utsolgt på 5-åringen. 4-åringen er fortsatt å få kjøpt hos Teerenpeli i Helsingfors (april 2008). 3-åringen antas å være helt utsolgt.

Høsten 2008 kommer 6-åringen i salg.

Eksterne lenker

Destilleriets hjemmesider

Galleri

Kilder

  • Destilleriets hjemmeside
  • Samtaler med betjeningen på Teerenpeli i Helsingfors


--Kjell Tore 5. apr 2008 kl. 23:58 (CEST)