Speyside

Fra Whiskywiki
Revisjon per 18. nov. 2009 kl. 11:51 av Ragnhild (diskusjon | bidrag)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk
Alle destillerier i Speyside
Foto: Erlend Refsdal

Speyside er det området i Skottland som produserer mest maltwhisky. Området er konsentrert om elven Spey som har sin kilde inne i landet og munner ut mellom Aberdeen og Inverness. Whiskyområdet Speyside ligger i det som ellers karakteriseres som Høyland, men har, pga sin konsentrasjon av destillerier, fått status som eget distrikt. Det er ingen nøyaktig definisjon av dette området, men den videste definisjonen setter vestgrensen ved River Findhorn og østgrensen ved Deveron. Dufftown betegnes ofte som whiskyhovedstaden i Speyside, ikke fordi det er en stor by, men fordi det produseres mye whisky der.

Området er preget av både granittfjell, lyngkledde åser, jordbrukslandskap med kornproduksjon, grønne daler og små koselige landsbyer, som regel med tre-fire destillerier i hver av dem.

Det er tradisjonelt to typer whisky fra Speyside. Det er de lette elegante som kjennetegnes av de kjente merkene Glenlivet og Glenfiddich, og de komplekse fruktige som kjennetegnes av sherrylagret Macallan, Aberlour og Glenfarclas.

Som for andre regioner har den regionstypiske karakteren blitt mindre tydelig med årene (om den noensinne har vært det), sherry-bomber har begynt å bruke ex-bourbon fat (Macallan med Fine Oak), og flere Speyside-destillerier har lansert tapninger med røykpreg.


Underregioner

Speysidedestilleri


Kilder