Pot still

Fra Whiskywiki
Revisjon per 3. nov. 2009 kl. 20:45 av Ragnhild (diskusjon | bidrag)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk
Et eksempel på den enkleste utformingen av en pot still, ved Glen Elgin.
Foto: Ragnhild S. Lervik
Pot Still (andre betydninger)

En pot still er et destillasjonsapparat, og er den typen som nesten uten unntak benyttes i maltwhiskyproduksjon.

I sin enkleste form er en pot still en løkformet kobberkjele med svanehals som fører til kondensatoren. Væsken som skal destilleres fylles i kjelen og varmes opp, enten med direkte varme (i moderne tid fra gassflammer) eller ved hjelp av damp som føres i rør inne i selve kjelen. Alkoholen fordamper tidligere enn vannet og dampen fanges i svanehalsen og kondenseres til en væske som er høyere i alkoholstyrke enn utgangspunktet.

Den moderne pot stillen er en etterkommer av alembicen.

I maltwhiskyproduksjon benyttes to pot stills først en wash still der ølet destilleres fra rundt 8 % opp til 25-35 %. Deretter benyttes en spirit still for å få alkoholstyrken opp til rundt 70 %. Enkelte destillerier destillerer enda en gang for å bli kvitt flere urenheter.

En pot still er et mindre effektiv destillasjonsapparat enn et kolonneapparat. De rundt 30 % som ikke er alkohol består både av vann og av «urenheter» som estere, også kjent som «fusel». Nysprit fra en pot still har ofte svovelpreg og smaker mye i forhold til nysprit fra et kolonneapparat som er tilnærmet smakløst. I maltwhiskyproduksjonen er disse «urenhetene» en stor del av det som gir hver whisky sitt særpreg.

Formen på pot stillen avgjør hvor mange duft- og smaksstoffer som blir med over i spriten, og hvert destilleri har sin fasong. Interaksjon mellom kobberet og dampen utjevner urenheter, og det finnes utallige variasjoner for å utnytte dette. Mange pot stills har for eksempel en «reflux bowl» på halsen, en kule- eller lanterneformet utvidelse som gjør at noe av dampen kondenserer på vei opp og faller ned i kjelen igjen og det dermed blir mer interaksjon mellom kobber og væske/damp. Andre har en «purifyer», et rør som fører det av dampen som kondenserer først i svanehalsen tilbake til hovedkjelen for å destilleres på nytt. Høyden på halsen har også betydning for spritens karakter, da de tyngre alkoholene aldri kommer seg over i svanehalsen siden de kondenserer på vei opp.


Bilder av pot stills