Masterclass

Fra Whiskywiki
Revisjon per 21. apr. 2016 kl. 09:36 av Erlendr (diskusjon | bidrag)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk

Generelt er en masterclass det at en person som kan noe spesielt om et emne, samler en liten gruppe og lærer bort noe av det vedkommende kan til denne lille gruppen. I musikken kan f.eks kjente musikere/sangere/dirigenter holde masterclass for unge musikktalenter.


Whiskymasterclass

I whiskysammenheng har det vel vært vel så mye smaking som undervisning; altså smakingen kan «overdøve» undervisningen. Dette avhenger selvfølgelig av kunnskapsnivået til den som holder masterclass, men også av temaet for masterclassen. Det er mange gode pedagoger i whiskyverden som klarer å kombinere undervisning med presentasjon av gode whiskyer.

Man skal likevel vokte seg vel for å legge for mye vekt på kunnskapsformidlingen som skjer gjennom masterclass. Mye av informasjonen vil være muntlige anekdoter som ikke nødvendigvis har grunnlag i skriftlige uavhengige kilder. Masterclass er ofte mer en markedsførings-class der den som presenterer sine produkter driver mer markedsføring enn undervisning. Slik «undervisning» vil aldri kunne karakteriseres som nøytral og faktaorientert, og må alltid leses i lys av produsentens behov for å markedsføre sine produkter.

Derfor vil man trolig få de beste masterclass der en uavhengig aktør har et tema som illustreres med tapninger fra flere ulike produsenter.


Eksempler på whiskymasterclass:

I Norge setter Alkohollovgivningen klare begrensninger for hvordan man annonserer en masterclass. Det gjør at man tvinges til å tematisere masterclassen utover det å være bare en gjennomgang av x-antall whiskyer fra et bestemt firma.

  • Sherryfatets påvirkning på whisky.
  • Nysprit og whisky - smaking av både et destilleris nysprit og ferdige produkt
  • Historisk whisky - smaking av tapninger fra «gamle dager», nye kopier av whisky fra riktig gamle dager, nye whiskyer og kanskje framtidens whisky?
  • Japansk vs skotsk whisky - likheter og ulikheter
  • Nedlagte destilleri - smaking av whisky fra destillerier som er nedlagt.


Denne artikkelen er foreløbig kort og/eller mangelfull (en stubb), men vi jobber med saken. Om du har tilgang kan du redigere den. Har du lyst til å bidra, men mangler tilgang, kan du sende epost til wiki alfakrøll nmwl.no