Grain whisky

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk

Grain whisky lages av en blanding av mais, hvete og noe maltet bygg. Produksjonsprosessen er noenlunde lik frem til destilleringen. Mens maltwhisky destilleres i en pot still, destilleres grain whisky i et såkalt kolonneapparat. Dette er en mer industriell prosess, whiskyen destilleres kun en gang og destillatet har en vesentlig høyere alkoholprosent. På grunn av prosessen er produksjonen av grain whisky betydelig billigere en ved singlemalt

Både selve kolonneapparatet og den høye alkoholprosenten gjør at destillatet er betydelig «renere» enn for maltwhisky. Det gjør at mange av de smakselementene som gjør maltwhisky til et slik spennende produkt ikke finnes i grain whisky.

Grain whisky må også lagres i tre år på eikefat for å kunne kalles whisky.

På grunn av de lave kostnadene ved produksjonen, og den lette stilen, brukes det meste av grain whisky som bestanddel i blended whisky. For noen blends er andelen opp mot 90 %.

Det finnes også Single Grain-tapninger, men de er ikke så vanlig å finne i salg. De fleste single grain som finnes i markedet er ofte også gamle (30 - 40 år). Relativt typisk for disse er at de har ligget på bra fat og har eldet meget bra. Dette er en liten «hemmelighet» hos whiskykjennere.