Glenfiddich

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Glenfiddich
080925 glenfiddich cr.jpg
Foto: Ragnhild S. Lervik
Speyside
Kart Glenfiddich.jpg
Illustrasjon: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Dufftown, Speyside
Nåværende eier: William Grant & Sons
Grunnlagt: 1886
Status: Operativt
Har besøkssenter: Ja
Vannkilde: Robbie Dhu i Conval Hills
Byggtype: Optic og Chalice
Malteri: Noe fra Balvenie
Antall washbacks: 24 i Oregon pine
Gjæringslengde: 55 timer
Antall washstills: 11 stk
Lyne arm retning: nesten 30 grader nedadgående
Antall spiritstills: 18 stk
Lyne arm retning: nesten 20 grader nedadgående
Årlig kapasitet: 10 000 000 liter pr år.
Standardtapning: Glenfiddich
Alder: 12 yo
Alkoholprosent: 40
Polets varenr.: 676001


Beliggenhet

Glenfiddich ligger i Dufftown, Speyside, rett ved siden av søsterdestilleriet, Balvenie. Destilleriet ligger ved den lille elven Fiddich, og navnet betyr «Hjortens dal», noe som også gjørt at en kronhjort er selskapets emblem.

Historie

Etablert i 1886 av William Grant etter at han hadde vært i lære i 20 år på Mortlach. Utstyret ble kjøpt fra Mrs Cummins på Cardow, og første produksjon var 1. juledag 1887. Den berømte trekantede flasken ble lansert i 1957, og Glenfiddich ble den første whiskyen som ble markedsført som singlemalt allerede i 1963. Alle andre, som hovedsakelig sendte spriten sin til bruk i blended whisky, mente dette var vanvidd. I ettertid vil nok alle produsenter takke Glenfiddich fordi de startet med å tilby singlemalt, noe som ble sett på som altfor kraftige og smaksrike for utrente ganer. Som første destilleri i Skottland, åpnet besøkssenteret i 1969.

Glenfiddich er et av få destillerier som har eget flasketappeanlegg på destilleriområdet.

Destillerikarakter

Det blir sett på som en fordel at Glenfiddich er en klassisk speysidewhisky; lett, søtlig, med klare innslag av lynghonning, og ikke av de mest utfordrende smaksmessig. Glenfiddich er introduksjonen til maltwhisky for svært mange, og dens lett tilgjengelige stil gjør at den faller i smak hos mange. Samtidig er det gjerne ikke den whiskyen som entusiastene holder seg til. Til det er den for lite utfordrende. Glenfiddich er den mest kommersielle av alle singlemalt, og samtidig også den desidert mestselgende. På den måten danner den grunnlaget for en interesse for singlemalt som gjør at andre produsenter også kan tilby det fra sine destilleri. En interesse som Glenfiddich var med å etablere allerede i 1963, som det første destilleriet som tilbød whiskyen sin som singlemalt.

Gammel Glenfiddich kan være mer kraftig, fruktig og mørkere i stilen, men det er også whisky som er beregnet mer for entusiaster enn for det kommersielle markedet.

Den vanlige standardtapningen av Glenfiddich var opprinnelig 8 år. Deretter var den uten aldersangivelse i mange år, inntil den for noen år siden ble 12 år.

Tapninger

Norsk importør

Bibendum AS

Eksterne lenker

Destilleriets hjemmeside

Galleri

Kilder