Caperdonich

Fra Whiskywiki
Revisjon per 20. apr. 2016 kl. 15:13 av Lojosang (diskusjon | bidrag) (Lagt inn mer historie etter gjenåpning og stenging.)

Hopp til: navigasjon, søk
Caperdonich
Speyside
Kart Caperdonich.jpg
Illustrasjon: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Rothes
Nåværende eier: Chivas Brothers (Pernod Ricard)
Grunnlagt: 1897
Status: Nedlagt
Mothballed: 2002
Revet: 2011
Vannkilde: The Black Burn
Antall washbacks: 2 i rustfritt stål og 6 i jern
Antall washstills: 2, Reflux Cylindrical Bowl hals, dampfyrt
Antall spiritstills: 2, Reflux Bowl hals, dampfyrt
Standardtapning: Caperdonich 1988
Alder: 16
Alkoholprosent: 55,8
Polets varenr.: Ikke tilgjengelig i Norge.


Beliggenhet

Caperdonich - eller Glen Grant Nr. 2 - ligger i Rothes. Byen Rothes ligger mellom Elgin og Dufftown.

Historie

Caperdonich ble etablert i 1897 og produksjonen startet i 1898. Destilleriet ble bygget av eieren av Glen Grant, Major James Grant, fordi Glen Grant ikke klarte å dekke opp etterspørselsen. Det ble imidlertid lukket allerede i 1902 som en følge av Pattisonskandalen (Pattison Crash). Destilleriet het i denne perioden Glen Grant nr. 2. Det ble først satt i stand og gjenåpnet i 1965, igjen av eieren av Glen Grant, (Glenlivet & Glen Grant Distilleries ltd.). Nå fikk destilleriet navnet Caperdonich. Det ble så solgt til Seagram i 1977 og videre til Pernod Ricard i 2000 Etter at Pernod Ricard tok over Chivas Brothers, ble destilleriet igjen lukket i 2002. I 2010 ble destilleriet så kjøpt av Forsyth's of Rothes, kobbersmeden og destillerientrepenøren som ligger på nabotomta. Destilleriet ble jevnet med jorda i september 2011. Mye av utstyret ble resirkulert, og kan blant annet finnes på Annandale Distillery og Belgian Owl Distillery. Sistnevnte har kjøpt det ene paret stills, mens de andre to etter sigende er havnet i Falkirk.

Destillasjonsapparatene var en kopi av Glen Grant sine. I de første fire årene ble all ferdig sprit pumpet i et rør over til Glen Grant. Siden disse lå på hver sin side av hovedgaten, så måtte røret krysse i luften over hovedgaten (The Whisky Pipe) midt i Rothes.

Destillerikarakter

Prosessvannet og kjølevannet hentes fra The Black Burn fra Caperdonich Well.

Caperdonich skulle som nevnt produsere maltwhisky fordi Glen Grants kapasitet ikke var stor nok, og whiskyen skulle ligne på Glen Grants.

Tapninger

Det finnes egentlig ingen standardtapninger allment tilgjengelig av Caperdonich. Det nærmeste er en tapningen i Chivas sin serie Cask Strength Edition. Den er kun å få kjøpt på destilleriene i Chivasgruppen.

Det finnes en del uavhengige tapninger av Caperdonich, blant annet fra Ian MacLeod, Douglas Laing, Cadenheads og Duncan Taylor.

Eksterne lenker

Galleri

Kilder