Bruichladdich

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Bruichladdich
031laddie.jpg
Foto: Ragnhild S. Lervik
Islay
Kart Bruichladdich.jpg
Foto: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Bruichladdich village
Nåværende eier: Remy Cointreau
Grunnlagt: 1881
Status: Operativt
Har besøkssenter: Ja
Årlig kapasitet: 1 500 000 liter pr år
Standardtapning: Mye forskjellig, ingen «standard». Se tapninger.
Alkoholprosent: 46 %
Polets varenr.: 4583201Beliggenhet

Bruichladdich er et destilleri på Islay. Destilleriet ligger i landsbyen Bruichladdich, på motsatt side av Loch Indaal for der Bowmore ligger.


Historie

Bruichladdich ble bygget i 1881 av brødrene Robert William and John Gourlay Harvey ved Loch Indaal. Destilleriet var ute av produksjon fra 1929 til 1937. Destilleriet ble igjen stengt i 1994. I 1998 satte de daværende eierne, Whyte & Mackay ltd, i gang produksjonen i noen uker ved hjelp av ansatte ved Isle of Jura. I 2000 ble Bruichladdich kjøpt opp av Murray McDavid, og Jim McEwan som tidligere hadde jobbet ved Bowmore, ble ansatt som produksjonssjef. Whiskyen er på folkemunne også kjent under kallenavnet «The Laddie». I juli 2012 ble bestemte styret å selge destilleriet til Remy Cointreau, og det er i media kommentert at salgssummen er 58 millioner pund.

Annen info

Bruichladdich produserer idag i hovedsak tre ulike sprittyper til whiskyproduksjon. Det er tradisjonell Bruichladdich-sprit som er destillert på korn med relativt lavt ppm-nivå (5 ppm), røykpreget Port Charlotte-sprit basert på korn med ca 40 ppm, og kraftig røyket Octomore-sprit med fenolinnhold fra 80 og opp til over 300 ppm. I tillegg er det en fjerde variant som ikke er lansert av destilleriet enda; Lochindaal på ca 50 ppm. Disse variantene brukes i ulik grad i destilleriets tapninger.

Eierne har nå (2008) startet oppgraderingen av det gamle Lochindaal-destilleriet, som ligger i landsbyen Port Charlotte. Det vil få navnet Port Charlotte Distillery.

Bruichladdich bruker også forskjellige kornsorter og har gjort forsøk med å terroir-feste spriten ved å produsere sprit basert på en bestemt type korn fra en bestemt åker.

Bruichladdich har også etablert begrepet ACE (Additional Cask Evolution). Gjennom sine eiere har de god tilgang på ulike vinfat. Dette bruker de gjerne til å gi whiskyen en ekstra sluttlagring.

Destillerikarakter

Tradisjonelt er Bruichladdich en ikke-røyka whisky fra Islay, men de senere års produksjon av ulike typer sprit, gjør at dette ikke lenger kan være mer enn et utgangspunkt.

Destillerikarakteren må likevel kunne beskrives som tydelig råvarepreget, lett fruktighet, og med et diskret røyk og sjøpreg. Bruichladdich har høye, slanke pot stills som gir et svært elegant destillat.

Bruichladdich tapper sine whiskyer uten å kaldfiltrere, eller tilsette kunstig farge (E150).

Lynne McEwan (datter av Jim) sier i et intervju med Whiskynyt.dk at Bruichladdich bruker brukte bourbonfat fra Buffalo Trace, og at 70 % av Bruichladdichs produksjon blir lagret på bourbonfat. Joanne Brown (salgsrepresentant for Bruichladdich) fortalte i en samtale at de har sluttet med x-sherryfat på grunn av faren for fatfeil/uønsket svovelpåvirkning. Bruichladdich bruker derfor x-vinfat for å oppnå de samme tonene som de ville fått fra sherryfat.

Bruichladdich har i det siste også begynt å prøve ut bruk av rug; 55 % rug og 45 % malt.

Tapninger

Siden de nye eierne overtok det gamle varelageret, har de siste års tapninger vært preget av en kombinasjon av tapninger fra det gamle lageret og nye komposisjoner basert på ulike blandinger. Bruichladdich har selv delt dette inn i ulike serier som de kaller Mood-malts (tapninger for spesielle situasjoner som aperitif, digestif og nightcap), Vintage, Multi Vintage og Specials.

Det har medført et utall tapninger. Det har virket som om Bruichladdich har kunnet tappe whisky for enhver anledning. De har hatt en serie med ca 14-år gamle tapninger med etikettmotiv fra ulike golfbaner (Links-serien), de har tappet en spesiell whisky som skal egne seg til å drikkes med is (Rocks), og de tappet en spesiell tapning i forbindelse med at det ble funnet en gul miniubåt rett i nabolaget til destilleriet (Yellow Submarine).

I motsetning til andre, legger ikke Bruichladdich skjul på at det er vanskelig å opprettholde et konstant produkt, særlig i deres situasjon med et arvet varelager. Etter overtakelsen startet de derfor med en serie på 10, 15, 17 og 20 års-tapninger. Den er nå revidert til å være 12 2nd ed- 15 2nd ed, og 18 år. 20 års-tapningen har allerede rukket å komme i tre versjoner. Flere av disse tapningene har hatt sluttlagring (ACE) på ulike typer vinfat.

I tillegg har Bruichladdich begynt å blande inn sprit fra den nye produksjonen som startet i 2001. Det har resultert i tapninger som 3D (nå i tre ulike versjoner), og Infinity (i to versjoner). Tapningen som de har kalt «Waves» kommer fra de ukene som destilleriet produserte i 1998. I 2008 ble Bruichladdich PEAT lansert for å overta etter 3d-tapningene.

Det er enda uklart hvilken profil standardtapningene til Bruichladdich vil få når lageret av den nye produksjonen som startet i 2001 er klart til å tappes, og ikke bare brukes som krydder i andre tapninger. Den første rene tapningen utelukkende basert på den nye produksjonen ble gjort for Jon Bertelsen som en eksklusiv Limited Edition. De har nå (nov-11) sluppet seks utgaver av Port Charlotte som singlemalt (Port Charlotte PC5, Port Charlotte PC6, Port Charlotte PC7, Port Charlotte PC8 og Port Charlotte PC9 samt Port Charlotte An Turas Mor som ble lanseret på Vinmonopolet nov-10).

5-utgaven er lansert med 169 ppm.

Galleri

Norsk importør

Robert Prizelius fra 1. februar 2014

Eksterne lenker


Nerdetall for Bruichladdich

Automatiseringsgrad: Liten
Vannkilde: Octomore
Byggtype: Golden Promise, Optic, Bere, mm.
Malteri: Baird's i Inverness
Ppm malt: Varierer, se tekst
Type meskekar: Åpen
Antall washbacks: 6
Washback-materiale: Oregon pine
Gjæringslengde: minimum 80 timer
Antall washstills: 2
Antall spiritstills: 2
Tønnetyper: Alle tilgjengelige
Lagringssted: Bruichladdich og Port Charlotte
Andel av produksjon til singlemalt: 100 %


Kilder