Bowmore

Fra Whiskywiki
Revisjon per 24. jan. 2012 kl. 18:51 av Erlendr (diskusjon | bidrag)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk
Bowmore
096bowmore.jpg
Bowmore
Foto: Ragnhild S. Lervik
Islay
Kart Bowmore.jpg
Foto: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Bowmore village
Nåværende eier: Suntory
Destillerisjef: Ian McPherson (kjent som Percy)
Master blender: Rachel Barrie
Grunnlagt: 1779 (antatt)
Status: Operativt
Har besøkssenter: Ja
Årlig kapasitet: 1,7 millioner liter
Standardtapning: Bowmore
Alder: 12 år
Tønnetype: 1. fylling, mest ex-bourbon
Polets varenr.: 761401


Beliggenhet

Bowmore ligger, som navnet tilsier, i landsbyen Bowmore, på Islay, ved Loch Indaal (google maps). Vannkilden er elven Laggan, vannet hentes ut via en kanal bygd rundt 1840.

Navnet kommer enten fra Both mór - stort hus - eller Am Bogha Mór - det store revet.

Historie

Bowmores tidlige historie er noe usikker. Man tror destilleriet ble grunnlagt i 1779 av en entreprenør ved navn David Simpson (eller Simson), og deretter drevet av John Simpson og Hector Simpson. I 1837 ble driften overtatt av William and James Mutter, og det var de som bygde kanalen Hector Simpson hadde tatt opp lån for i 1825 - som sikret destilleriet vann. Rundt 1880 var Bowmore Islays nest mest produktive destilleri, etter Ardbeg, fortsatt i Mutter-familiens eie.

I 1892, uvisst av hvilken grunn, solgte Mutter-familien Bowmore til et selskap som kalte seg Bowmore Distillery Company. Få papirer fra tiden eksisterer, og ingen som kan forklare hvorfor Bowmore tilsynelatende lå så godt som brakk i årevis på denne tiden. I 1925 ble Bowmore solgt til J. B. Sherriff, og i 1950 til William Grigor and Son, som også eide Glen Albyn. Så i 1963 solgte Grigors enke destilleriet til whiskyhandlerne Stanley P. Morrison - og vi fikk navnet Morrison-Bowmore.

Samme år startet en ung Jim McEwan som bøkker på Bowmore, 21 år senere ble han destillerisjef. Det siste eierskiftet, så langt, fant sted i 1993, når Morrison-familien solgte seg ut - det japanske selskapet Suntory overtok og det later til å ha vært positivt for Bowmore sin del så langt.

En ting japanerne har æren for - i følge sjefsbrygger ved Bowmore - er at Bowmore fortsatt har egen malting. De skotske økonomene ville legge ned maltingen og kjøpe inn all malten fra kommersielle produsenter, men japanerne satte foten ned, maltingen var tradisjon og tradisjon skal man ta vare på. Skal man kun besøke noen få destillerier på Islay bør man av den grunn få med seg Bowmore - eller Laphroaig som også fortsatt malter en del av kornet sitt selv. På Bowmore har de faktisk såpass kontroll at om de vil, kan de tappe «single field malt», da de har 16 bønder i lavlandet som dyrker optic for seg, og holder oversikt over hvilket lass som benyttes når.

Bowmore har gjæringskar av Oregon pine nå, men de hadde en periode rustfritt stål. De ble skiftet tilbake til tre i 1990, av hensyn til smaken, sies det.

Destilleriet har donert ett av lagerhusene sine til landsbyen og det har blitt bygd om til svømmehall. Svømmehallen, meskingsvannet, samt destilleriets egne kontorer og destilleributikken varmes opp av avfallsvarmen fra produksjonen.


Destillerikarakter

Tang og tare (særlig i de yngre utgavene). Salt, rust, motorolje. I de eldre utgavene får vi ofte mer tørket frukt, rosin, sjokolade og nøtter.

Fatpolicy

Bowmore fyller fortsatt en rimelig stor andel, 14 prosent, ex-sherryfat, og alle fatene - både de europeiske og de amerikanske, er første gangs fylling.

Tapninger

OB

Norsk importør

Strøm AS

Eksterne lenker

Galleri


Nerdetall for Bowmore

Automatiseringsgrad: Middels
Vannkilde: elven Laggan
Byggtype: Optic
Malteri: 40-50 % egen malt, resten Port Ellen Maltings og andre
Ppm malt: 25 gj.snitt
Antall washbacks: 6
Washback-materiale: Oregon pine
Gjæringslengde: 48 timer (62 timer helg)
Antall washstills: 2
Lyne arm retning: horisontal
Washstillkapasitet: 30.940 liter
Washstill charge: 20.000 liter
Antall spiritstills: 2
Lyne arm retning: svakt oppad (ikke like)
Spiritstillkapasitet: 14.637 liter og 14.750 liter
1st cut point: 74 %
Spirit run: 2,5-3 timer
2nd cut point: 61,5 %
Ppm newmake: 8-10
Produksjonstid: man-fre
Tønnetyper: ex-sherry og ex-bourbon
Prosent tønnetyper: 14 % ex-sherry



Kilder