Balvenie

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Balvenie
Speyside
Kart Balvenie.jpg
Illustrasjon: Erlend Refsdal
Beliggenhet: Dufftown, Speyside
Nåværende eier: William Grant & Sons
Destillerisjef: Richard Cotton
Grunnlagt: 1892
Status: Operativt
Har besøkssenter: Ja
Vannkilde: Robbie Dhu i Conval Hills
Byggtype: Optic
Malteri: Eget gulvmalteri (10 % av behovet)
Antall washbacks: 10 i Douglas gran, hver på 50.000 liter
Gjæringslengde: 55-60 timer
Antall washstills: 4, reflux bowl hals
Antall spiritstills: 5, reflux bowl hals, hver på 12.729 liter
Årlig kapasitet: 5 600 000 liter pr år
Standardtapning: Balvenie
Alder: 12 yo
Tønnetype: (Double Wood) 6 år bourbonfat + 6 år olorosofat
Alkoholprosent: 40 %
Polets varenr.: 3021801


Beliggenhet

Balvenie ligger ved elven Fiddich i Dufftown, Speyside, rett ved siden av søsterdestilleriet, Glenfiddich.

Historie

Etablert i 1892 av William Grant som noen år i forveien hadde etablert Glenfiddich. Destilleriet skulle egentlig hete Glen Gordon, og noe av utstyret ble kjøpt inn fra Lagavulin og Glen Albyn. Startet produksjon i mai 1893. Balvenie ble modernisert i 1955, og første offisielle tapning ble lansert i 1973. I 1982 ble Balvenie 10 years old Founder's Reserve lansert. Den var med på å gjøre Balvenie til en av verdens mest solgte singlemalt (nr 9 i 2007), men er nå avløst av Double Wood 12 yo som destilleriets standard malt.

Det sies at grunnen til at William Grant bygde Balvenie var at Glenlivet i 1890 ble alvorlig ødelagt i brann. det ble da en mangel på maltwhisky av god kvalitet. William Grant benyttet den muligheten som oppstod ved å starte opp Balvenie. Og det har definitivt blitt en suksess for Grant-familien.

Destillerikarakter

Balvenie har eget gulvmalteri, men under 10 % av kornet til produksjonen blir maltet der. Mashingen starter på 64 grader og de bruker tre skyllevann med økende temperatur for hver skylling. De to første skyllingene brukes videre, mens det siste skyllevannet brukes som første skyllevann på neste runde.

To og en halv til tre dager etter at gjæret er tilsatt, er washen klar til destillering. Første destillering (Wash still) tar ca 6 timer før destillatet er ferdig kondensert og klar for siste runde i Spirit still. Etter nye 11 timer er hjertet trukket ut og Balvenie sitter igjen med en sprit på over 70 %. Den vannes ned med samme type vann som produksjonsvannet (fra Conval Hills) til 63,5 % og legges på eikefat for lagring.

Balvenie er en klassisk speysidewhisky; søtlig, med klare innslag av lynghonning. Søtere og fyldigere enn storebror Glenfiddich.

Balvenie selges normalt ikke til andre tappere. En mindre del selges imidlertid til blendingindustrien under navnet Burnside. Da er 1 % Glenfiddich blandet i.

Tapninger

Norsk importør

Bibendum AS

Eksterne lenker

Balvenie's hjemmeside

Galleri

Kilder