Agder Brenneri

Fra Whiskywiki
Hopp til: navigasjon, søk
Det norske brenneri (tidligere Agder brenneri)
NORGE
Beliggenhet: Grimstad
Nåværende eier: Kjetil Holta og Odd J. Nelvik
Master blender: Jon Bertelsen
Status: Operativt
Har besøkssenter: Nei
Byggtype: Maris Otter (preferert)
Malteri: Øl fra Nøgne Ø og Eik og Tid
Antall washstills: 1 på 900 og 2 på 305 l
Standardtapning: Eiktyrne Quadruple
Polets varenr.: Ikke tilgjengelig i Norge.


Beliggenhet

Destilleriet holder til på Østerhus, Industriveien 6, Grimstad.

Historie

Agder Brenneri startet produksjon av brennevin høsten 2005, etter flere års planlegging, og ble med det Norges første uavhengige brenneri etter 80 år med monopol.

De produserer brennevin og fruktvin med lokal karakter. Råvarene er fra Agder-regionen. De første produktene fra brenneriet ble introdusert 5. november 2005, og selges via Vinmonopolets bestillingsutvalg. Produksjonen inkluderer eplebrennevin, akevitt, sterkvin og fruktvin.

I august 2009 blir det kjent av Agder Brenneri er i ferd med å fylle sitt maltede bygg-destillat på ex-sherryfat. Brenneriet lanserte den første whisky produsert i Norge (Audny) på polet i november 2012. Den første tapningen ble kalt Series 1 og bestod av et sherryfat som ga 1750 0,35 cl flasker på 46 %. Etter dette er sherryfat nr to fra 2009 tappet. Den ble kalt Series 2 og var også på 1750 flasker.

Eieren av Agder Brenneri var firmaet K. G. Puntervold AS (etablert 1976). Drivkraften bak brenneriet var Ole Puntervold. 26. januar 2014 ble det kjent at Det Norske Brenneri (DNB) kjøper Agder Brenneri. Med oppkjøpet er dette Norges nest største brennevinsprodusent, etter Arcus. Bak Det Norske Brenneri står Kjetil Holta og Odd J. Nelvik. Etter oppkjøpet har nå whiskyen fått navnet Eiktyrne.

Puntervold startet med en destillasjonspanne på 305 liter. Etter hvert anskaffet han destillasjonspanne nr 2. Nå har DNB har 5 apparater i drift; 15, 60, 2x300 og 900 liter. Kun den på 900 liter benyttes til whisky.

Det er mulig å kjøpe et 40 liters fat og la det modne på destilleriet i 3 år. Fatene er ombygde sherryfat og det vil kunne være staver fra fino, oloroso og PX sherry i fatet.

Destillerikarakter

Priser

Tapninger

ingen sider eller underkategorier

Audny Series 1, sherryfat, 46 %

Audny Series 2, sherryfat, 46 %

ingen sider eller underkategorier

Audny Series 3

Eiktyrne Sid og Vid

Eiktyrne Sokin og Eikin

Eiktyrne småfat Cognac casks

Eiktyrne Sørlandet whiskyfestival 2017

Eiktyrne Rin og Rennande

Eiktyrne Tyn og Vin

Eiktyrne Toll og Holl

Eiktyrne Quadruple

Galleri

Norsk distributør

Distribueres av Vectura til Vinmonopolet.

Anekdoter og trivia

Eksterne lenker


Nerdetall


Kilder